Geniet jij graag van de natuurlijke zon of breng jij regelmatig een bezoek aan de zonnebank? Wellicht vraag jij jezelf af of er een verschil zit tussen de zonnebank en echt zonlicht. Is één van de twee slechter voor de huid en maakt jouw huid vitamine D aan onder de zonnebank? Lees snel verder om antwoord te krijgen op deze vragen!
Zonnebank versus echt zonlicht
De meeste eigenschappen van zonnebanken zijn hetzelfde als die van natuurlijk zonlicht. Zo straalt het beide UVA-straling uit. Over het algemeen kan deze straling de meeste schade aan de huid aanrichten. UVA-straling draagt bij aan huidveroudering en kan ook bijdragen aan de vorming van huidkanker. De Uv-straling van de zon bestaat daarnaast uit UVB-straling. Deze straling zorgt voor het verbranden van de huid en is niet of nauwelijks aanwezig in de straling van een zonnebank. Dit betekent echter niet dat de straal van de zon per definitie schadelijker is dan de straling van een zonnebank.
Kan je verbranden onder de zonnebank?
Ondanks het feit dat de meeste zonnebanken weinig tot geen UVB-straling uitstralen, is het wel degelijk mogelijk om te verbranden onder de zonnebank. Dit komt voornamelijk door de hoge dosering Uv-straling, waardoor je vaak sneller kan verbranden dan onder een echte straal zonlicht. Onder de zonnebank gebruik je geen zonnebrandcrème met beschermende factor omdat de straling onder de zonnebank constant is. Je kunt niet verbranden van een zonnebankcrème.Je kunt wel verbranden van de tijd en het niveau van de zonnebank. Laat je goed informeren door een zonneconsulente, zij weten hoelang je onder welke zonnebank je kunt gaan zonder te verbranden.
Vitamine D en zonnebank
Jouw huid maakt Vitamine D aan onder invloed van UVB- straling. Vitamine D bouw je op in de buitenzon van april t/m september. Het UVB-stralings percentage is onder de zonnebank wel lager dan in de buitenzon. Het is onder de zonnebank wel van een constant niveau en het hele jaar beschikbaar.